Confiança cega en la rajola

dijous, 15 de maig de 2008

Els il·lustrats, a principis del XIX, creien en la capacitat il·limitada de perfecció de l'home i de la humanitat, perquè la ciència i la tècnica asseguraven el progrés material.
Ara, els primers anys del segle XXI semblen consolidar en el nostre Antic Regne una nova doctrina, el popularisme, basada en la confiança cega en l'atovó.
"La Generalitat impulsarà la creació de 80.000 VPO entre 2008 i 2011, el triple del fet entre 2003 i 2007"
La perversió del sistema farà que la VPO siga quasi tan cara com la de renda lliure, però, que a més, els alcaldes i alcaldesses traguen pit com que fan política social. Quina vergonya! Ja fa temps, quan administrava la pàgina millorTorrent vaig demanar una avaluació seriosa del problema. Fa falta una borsa de persones que necessiten una vivenda i ajudes per accedir-hi, a les quals se'ls ha de facilitar l'accès a un habitatge digne. Cal parlar del gran número de vivendes buides per frenar el canvi climàtic i la devastació del territori que provoca la construcció indiscriminada. Com va dir Solbes, jo també estic contra el manteniment artifical de la bombolla immobiliària.
Ajudar els especuladors, ofegar als jòvens
El ple del Consell aprovarà un decret que encarix el preu de l'habitatge de protecció oficial fins a "quasi igualar-lo amb el de la renda lliure", a més d'augmentar el valor del preu del sòl per a VPO fins al 25% (quan ara representa el 15% del preu total) i reduix les ajudes que podran obtenir els usuaris , segons van denunciar els sindicats COPV i UGT-PV.
La Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge reincidix a traure avant un decret fet a la mesura dels promotors que tant diners han guanyat en els últims anys i que tan poc han reinvertit. Uns preus abusius i súper unflats que han endeutats milers de famílies i han portat molts jòvens a l'asfíxia.
VPO més cares i amb menys ajudes
Amb el nou decret, tots perdrem menys els promotors i els constructors. Els nous preus de la VPO són un escàndol. Si com diuen els experts, el cost real de construir una VPO és de 800 euros el metre quadrat... fins als 1.600 que es cobraran en algunes zones hi ha un munt d'euros que paga el comprador i que van a enriquir als propietaris del sòl o a les empreses immobiliàries del sector.

Un habitatge de règim especial -per a famílies que no guanyen més de 13.000 euros a l'any- de València ciutat passarà de valdre 1.485 a 1.705 euros el metre quadrat (219 euros més). Un habitatge de règim general s'encarirà dels 1.600 euros actuals a 1.819 (121 euros per metre quadrat més). En el cas de les VPO de preu concertat augmentarà 409 euros per metre quadrat de cop en incrementar, segons l'esborrany de decret del Consell, des dels 1.910 als 2.319 euros per metre quadrat. Alguns augments seran de tal calibre que el preu de la VPO es "s'acosta al d'un habitatge de preu lliure" segons van advertir sindicats. Haurà casos, van admetre ambdues, com el d'Ontinyent on la renda lliure era molt barata (836 euros el metre quadrat) però amb l'increment previst per al Consell per a la VPO (el preu més barat serà de 1.164 euros el metre quadrat) l'habitatge protegit podria, fins i tot, resultar més car.

Sobre la reducció d'ajudes, els sindicats van explicar que les subvencions seran "lineals depenent dels ingressos i del municipi on està situat l'habitatge" pel que haurà límits d'entre 10.000 i 1.500 euros.

Fonts de la Conselleria d'Habitatge, van recordar que el decret només persegueix incentivar als promotors i potenciar la construcció de VPO en les localitats on menys interès suscitava el seu baix preu.
La Generalitat impulsarà la creació de 80.000 nous habitatges protegits a la Comunitat Valenciana entre 2008 i 2011 a partir del desenvolupament de diverses iniciatives legislatives dirigides a afavorir aquest tipus d'actuacions per part dels promotors i els ajuntaments.

El conseller de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, José Ramón García Antón, sí, el dels 43 morts sense cap responsable quan estava en Infraestructures i Transports ha recordat que en els últims quatre anys s'han construït entre 27.000 i 30.000 habitatges protegits. Ara que, els que han especulat amb preus unflats, veuen que guanyaran menys, l'Administració ix en el seu auxili perquè la bombolla immobiliària es mantinga sense esclatar.
El govern valencià afavorirà que els ajuntaments que venen sòl per a la construcció d'habitatges protegits tinguen majors ingressos, amb un encariment d'aquest sòl de l'entorn del 20 per cent, el que al seu torn provocarà que aquestes actuacions siguen més "atractives" per a les Administracions locals.

1 comentaris:

andrés ha dit...

Toda la razón. Por ejemplo en Torrent, con una parte de pisos de Parc Central sin vender, la Catalá quiere hacer 10000 viviendas en el safranar. Todo para ayudar a los de siempre. Mucha gente apuntada a los sorteos renuncia luego por no poder pagar.