Conferència zero

dilluns, 16 de juny de 2008

Sóc dels que sempre ha pensat que per fer de la política una eina útil que afavorisca la transformació s'ha d'aconseguir la influència en la presa de decisions polítiques i la implementació de mesures concretes impulsades des dels òrgans de decisió, cosa que no pot fer-se en la extraparlamentarietat.
Només mitjançant l'exercici del poder polític es pot contribuir al canvi en el marc dels nostres plantejaments ideològics, i les regles del joc són molt dures, i crec que obliguen en molts casos a sacrificis, però sobretot a adaptacions per buscar mínims realitzables i no màxims utòpics.
En aquest context, a la Comunitat Valenciana, l'espai polític amb capacitat d'influència és molt limitat i ve marcat pel bipartidisme, sent més bé monopartidsme, en el sentit que només el PP és vist com a opció real de govern des del punt de vista dels ciutadans que voten (que són els únics que computen per al sistema, al capdavall). Només si el PSOE (PSPV) es posa les piles, i només si hi ha un tercer espai que impedisca majories absolutes, dir adéu PP seria possible (un adéu necessari per qüestions de regeneració democràtica que només es troba en l'alternança sobretot). I el tercer espai no és regalat, s'ha de treballar, i, veient exemples del que passa a la resta de l'estat, el tercer espai és regionalista/nacionalista, o no n'hi ha. És a dir, que tenim el PP i el PSOE, o tenim eixos dos i una opció liderada pels del terreny, generalment.
Els aspirants a fer política de govern en València (la que de deveres transforma i influïx) tenen, des del meu punt de vista, un error comú: no saber adaptar-se al sistema i no fer una diagnosi de la realitat social on esperen influir.
En este context, m'agradaria parlar de la Conferència Nacional del Bloc celebrada el passat dissabte. Clar està que, des de l'oficialisme, la Conferència només es pot qualificar d'èxit. Per vore això reflectit, podem llegir els blogs de Morera, Chesa o Fuset.
Des de fora del Bloc (no sóc militant i sols votant esporàdic quan he volgut castigar al PSPV), tinc una opinió més semblant a la que Amadeu de l'Horta exposa a la bitàcola No cap en cap cap, tot i que, per començar, jo crec que l'acte ha tingut una repercussió mediàtica que va del no res al gens ni miqueta.
Efectivament, com diu Amadeu, res de nou. La diagnosi sembla clara: front al monopartidisme existent, la possibilitat per influir i fer política real passa per guanyar el denominat "tercer espai", unir el valencianisme (o sumar valencianistes) i ser l'alternativa al centredreta i el centreesquerra.
Però, en comptes de parlar sobre la societat a què s'oferta el Bloc, dels seus problemes, i sobre com crèixer en ella, del que s'ha parlat fonamentalment és de l'estructura del partit (temes organitzatius interns) i de fum (missatges gens profunds sobre "sumar, arrelar i crèixer").

El Bloc vol ser a nivell Comunitat Valenciana marginal? Vol ser un partit minoritari que practica coalicions desesperades en l'últim moment per no ser extraparlamentari? Vol el Bloc ser un partit d'elits intel·lectuals fora del sistema parlamentari? Es vol ser una marca municipalista resultat de bons treballs de líders i equips locals, però sense cap pes en altres àmbits? Si el que es vol és això, endavant, van pel bon camí.
Però si el que es vol és que a la Comunitat hi haja un partit nacionalista fort, o almenys que puga fer política real (decidir un govern i desenvolupar acció de govern transformadora), la recepta ha de ser una altra. Es tracta d'adaptar-se a la societat, assumir ser l'opció transversal del valencianisme. No es poden regalar a la dreta espanyolista els símbols nacionals identificats com a tals per la majoria dels ciutadans del País. S'ha de continuar amb la política de baix cap a dalt, però a dalt s'ha de tindre líders carismàtics i idees simples i clares que puguen ser identificades clarament pel futur votant.
O es fiquen seriosos ja, o al 2011 arribarà la tragèdia.

11 comentaris:

Amadeu_horta ha dit...

Hola company,

gràcies per seguir-nos i per citar-nos.

Obviament el BLOC vol ser tot això que dius, el problema és q el entrar en les Corts ha desbordat completament al partit i anem més perduts que un polp en un garatge, són moltes les coses qu haurem de fer per tal de consolidar el partit. Definir el discurs i la imatge crec que és una de les tasques més importants que ens haurem de plantejar.

Salut.

Roger ha dit...

I si eres votant habitual del Soe espanyolista com goses parlar del que no coneixes?
No sé per què he llegit sencer el teu post farcit de 'Comunitats' que fan mal a la vista.
Qui t'ha inclòs a blogs valencianistes? Expulsió ja, per favor!

El llaurador de l'horta ha dit...

Pel que he llegit has aprofitat l'ocasió per criticar al Bloc o això m'ha paregut. (és la meua impresió)

Per altra part que la Conferència no haja tingut tirò mediàtic, a la premsa si que n'ha tingut, no és culpa del Bloc.

Jo vec positiva la Conferència perquè ha servit per crear il.lusió entre els militants i el més important és que s'han donat consells a tots els col.lectius per millorar la tasca diària, apart de que s'han tret conclussions.

Miquel Àngel ha dit...

Hola Toni, benvingut de nou a la blogosfera activa. Enllaçaré el teu blog des del meu de Clau Valenciana.

Salutacions

Anònim ha dit...

No crec que este article siga una crítica al blog, més bé jo entenc que és una opinió externa que tracta d'ajudar.
Recuperem el taronja i siguem Segona força, incidint en el que ens unix als valencians i no en l'ecocomunisme

BLOCJOVECalp_Admin ha dit...

Per a no ser militant del BLOC, coneixes prou bé la realitat actual d'aquest.

Ens calen grans canvis i reformes i apostar per algo radicalment nou. No queda altra.

Nomdedéu ha dit...

Jo també era partidari de parlar-li a la societat. Però és cert que abans d'eixir al mercat a vendre un producte, cal saber com estò l'empresa. Saber quines són les fortaleses, quanta gent treballa de comercial, quanta en la intendència...
Calia una diagnosi ineterna. Això és el que hem fet. Al final, la Conferència era l'acte públic d'un llarg debat intern. Així s'ha d'entendre. La resta comença ara.

Ferran ha dit...

Hola Toni
saps que acabaràs al Bloc, no t'endus be amb els sociates.
Contesta quan pugues que t'ha escrit Nomdedéu i tot

Jose V ha dit...

hola toni, com va? et trobem a faltar al teu poble, ja ho saps però ve be recordar-ho. Salutacions, d´un popular

Toni ha dit...

Gràcies a tots els que heu llegit i comentat el meu article. Supose que la inclusió a blogs valencianistes ha tingut molt a vore.
He de dir que havia demanat estar a l'afegidor de blogs valencianistes per la pluralitat que pense que ha de tindre. Supose que no pot agradar-li a tots.

Salutacions a Miquel Àngel i a Jose. Estic una miqueta desaparegut de Torrent però no de la blogosfera activa. Mantinc la pàgina d'Alzira (que és més canyera contra el PP local, ja ho comentarem Jose --sempre estic diguent-ho, però algun dia quedem i xarrem--).

Senyor Nomdedéu, un orgull intercanviar unes paraules cibernèticament. Vaig seguir el debat de mitjanit a Canal Nou sobre les eleccions de Castelló ciutat i em va semblar vostè el millor candidat amb el millor programa, per això mai no vaig entendre els resultats a eixa ciutat. També em declare seguidor de la seua bitàcola.

Quan tinga temps escriuré més, disculpes per la brevetat...

El llaurador de l'horta ha dit...

Toni rebelat contra el PSOE, i vine amb el Bloc.
Ja fa temps que el PSOE està defraudant als valencians és hora de crea un força que mire pels nostres interessos.